StudentNederland.nl

Studielening van €52.800 aflossen bij DUO

studielening aflossen

Inhoudsopgave

Studenten lenen tegenwoordig veel geld bij ome DUO, net als ik. De studielening kan tot in de tiendduizenden euro’s oplopen met gevolgen op de lange termijn. Is het wel verstandig om dit geld te lenen? En hoe moet je ooit die studielening gaan aflossen?

Wie is Ome DUO?

DUO, ook wel De Dienst Uitvoering Onderwijs, is een agentschap van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2010 is deze organisatie ontstaan om verschillende onderwijswetten- en regelingen uit te voeren. De taken van DUO zijn uiteenlopend: van verstrekken van studiefinanciering tot uitvoeren van logistieke werkzaamheden voor het centraal examen in het voortgezet onderwijs.

Hoeveel mag je lenen?

In principe heb je zelf de touwtjes in handen als het gaat om lenen bij DUO. Je stelt zelf in hoeveel je per maand uitgekeerd krijgt. Dit bedrag kan je zelfs per maand veranderen of stopzetten. Het bedrag dat je maximaal kan lenen hangt van het opleidingsniveau en woonstatus af.

Januari tot en met juli 2021

MBO: een thuiswonende max €635,78. Uitwonend max €856,62. Wanneer je nog geen lesgeld hoeft te betalen zijn deze bedragen nog minder. Thuiswonend max €535,61. Uitwonend max €756,45.

HBO en Universiteit: Maximaal €1099,75.

Paar opmerkingen:

  • Als je instellingscollegegeld betaalt, kan je per maand maximaal €892,92 collegegeldkrediet krijgen. Je kan nooit meer collegegeldkrediet krijgen dan je aan collegegeld moet betalen.
  • Studenten die voor het eerst beginnen met een bachelor of associate degree, krijgen de helft van het collegegeld vergoed. Voor studenten aan een lerarenopleiding geldt de vergoeding zelfs 2 jaar. Dus het eerste jaar betaal je de helft van je studiegeld.

Dit zijn flinke bedragen per maand en niet zo maar af te lossen als je afgestudeerd bent. Gelukkig geldt er wel 0% rente. Voor de komende 5 jaar iniedergeval….

Kan je later wel een huis kopen dan?

Er heerst al een gigantisch huizentekort in Nederland. Kan je straks nog wel een huis kopen ondanks je een studieschuld hebt? DUO zegt namelijk letterlijk op hun website: “Als u een huis gaat kopen, kan uw studieschuld meetellen in de berekening van uw hypotheekbedrag.”

Je studieschuld wordt inderdaad wel meegenomen in de hypotheekberekening. Hij is wel minder belangrijk dan alle andere leningen, mede omdat hij tegen 0% geleend is. Dus de studieschuld zit inderdaad in de weg maar is (hopelijk) niet leidend. Er wordt gevraagd of je een studieschuld hebt. Veel mensen proberen dit te ontkennen in de hoop dat niemand erachter komt. Maar er is een wettelijke verplichting om dit te zeggen.

Als je het niet redt wordt het kwijtgescholden

Stel je voor je hebt nog studieschuld openstaan. Na de studie heb je 35 jaar de tijd om de schuld af te lossen. Echter denken mensen dat deze wordt kwijtgescholden als je kortweg geen geld hebt om het af te betalen. Stel je voor je hebt 2 kinderen en je kiest ervoor om 2 dagen in de week te werken en de rest voor de kinderen te zorgen, dan blijft je studieschuld hetzelfde. Als je een tijd werkloos wordt en je kan niet aflossen, dan wordt je aflosfase verlengt met het aantal dagen dat je thuis zit. Kortom je moet alles terugbetalen.

Praktisch voorbeeldje

Om het wat duidelijker te maken gebruiken we even een voorbeeld. We nemen Joris, hij is 18 jaar en wil graag bij lenen omdat hij nu in een studentenhuis zit en merkt dat hij het niet redt met zijn bijbaantje.  Joris kiest ervoor om iedere maand €800,- bij te lenen. Hij begint met zijn studie 1 september en laat deze lekker doorlopen tot hij zijn HBO afgerond heeft.

Hij zal dan een studieschuld van: €800,- X 12 maanden X 4 jaar = €38.400 hebben. Laten we zeggen dat Joris ook nog kiest om een premaster en master te gaan doen. Hij gaat hier, laten we zeggen, 2 jaar over doen. De kosten daarvan zijn variabel maar laten nogmaals €600,- per maand te nemen.

€600,- X 12 maanden X 2 jaar = €14.400,-

Dus als Joris zijn studie afgerond heeft bestaat zijn studieschuld uit €52.800!

Dit is echt veel geld en Joris is nog niet eens begonnen met werken. Als Joris iedere maand €200,- afbetaald is hij over 22 jaar schuldenvrij.

Ethisch verantwoord

Een ander onderdeel waar ik graag even over wil schrijven. Uit eigen ervaring moet ik zeggen dat het omgaan met de studiefinanciering voor iedereen anders is. Ik had het geld echt nodig om op kamers te gaan, buiten dat ik nog aantal dagen een bijbaantje had. Ik begon met lenen toen ik 18 jaar was. Nog 0 verstand van geld had ik op dat moment. Voor mij was het echt letterlijk gratis geld waardoor ik niet aan het opletten was hoeveel ik leende. Net op kamers, midden in de stad, dan gaat het geld snel als je daar geen besef van hebt. Het besef kwam pas veel later en toen was het al te laat.

Ik probeer er mee te zeggen dat ongeacht je zelf bepaald hoeveel je kan lenen per maand, sommige studenten gaan lenen zonder de lange termijn gevolgen te beseffen. Persoonlijk had ik wel behoefte gehad aan betere voorlichting over het lenen van geld. Misschien is dit iets wat in de toekomst vaker besproken gaat worden. Is een 18-jarige al wel verantwoordelijk genoeg om iedere maand zoveel geld te lenen?

Conclusie

Kortom, je moet goed nadenken voordat je geld gaat lenen bij DUO. Het is echt niet erg om een studieschuld op te bouwen maar denk wel goed er wel goed over na waar je het precies aan uit wilt geven. Probeer vooral ook altijd een bijbaantje te zoeken om daar geld mee te verdienen.

Lees ook
Swapfiets: beste fiets voor studenten?
Geld besparen als student | 7 tips

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.