StudentNederland.nl

Stage lopen HBO opleiding

hoeveel uur stage lopen hbo

Inhoudsopgave

Nadat je de eerste twee jaar colleges gevolgd hebt op je (voltijd) hbo opleiding, wordt het tijd om stage te lopen. Deze stage ga je doen bij een zelf geworven bedrijf, in een functie die aansluit op jouw studie. Ik laat je alvast kennis maken met verschillende aspecten van stage lopen!

Waarvoor is stage bedoeld?

Je hebt natuurlijk al die mooie grafieken, modellen en praktijkvoorbeelden bestudeerd tijdens je hoorcolleges en werkcolleges. De bedoeling is om die theorie te kunnen toepassen in de praktijk. Stage bij een bedrijf is de perfecte gelegenheid om dat te oefenen.

Je hebt twee soorten stages:

  1. Meewerkstage in het derde jaar
  2. Afstudeerstage in je vierde/laatste jaar

Stage derde jaar

De stage in je derde jaar is vooral bedoeld om kennis te maken met de werkcultuur. Je maakt kennis met werkdagen van 9 tot 5. Daarnaast leer je hoe een organisatie te werk gaat. Door zelf in gesprek te gaan met medewerkers van het bedrijf, kom je erachter hoe bepaalde afdelingen met elkaar communiceren en samenwerken.

Er wordt ook verwacht dat je zelfstudie verricht. Sommige onderwerpen binnen de organisatie zijn onbekend gebied. Je moet zelf in de theorie duiken om bepaalde dingen beter te begrijpen. De meeste stagebegeleiders hebben daar ook begrip voor en proberen je hierbij te helpen.

Afstudeerstage

Hier begint het echte werk! Tijdens je afstudeerstage ga je onderzoek doen naar een bepaald onderwerp binnen de organisatie. Je krijgt hiervoor alle vrijheid en vaak ook de middelen van het bedrijf zelf. Normaal gesproken rond je de afstudeerfase af in de vorm van een scriptie. Dit is het uitschrijven van al jouw bevindingen uit het onderzoek. Tegenwoordig zijn er al wat opleidingen zoals Commerciële Economie, die geen scriptie meer doen. Het onderzoek en de stage blijven hetzelfde alleen de resultaten worden gepresenteerd in plaats van opgeschreven.

Hoeveel uur moet je stage lopen op hbo?

Dit is per studie verschillend, maar de meeste stages op het hbo duren 20 weken. In deze 20 weken bouw je vanzelfsprekend nog vakantiedagen op.

Het is per opleiding verschillend hoelang je stage is. Vooral met praktijk gerichte opleidingen op het hbo, kan een stage een volledig schooljaar in beslag nemen. Dit is wederom ook verschillende tussen de derdejaars stage en afstudeerstage.

Omgangsvormen tijdens stage

De omgangsvormen zijn bij ieder bedrijf anders. In de wat conservatievere bedrijven wordt er graag formeel met elkaar gecommuniceerd. Terwijl de wat nieuwere bedrijven vooral informeel met elkaar communiceren. Het is van belang om in eerste instantie uit te gaan van een formele communicatie. Je komt er vanzelf achter in welke situaties je informeel kan communiceren.

 Tips voor je stage

  • Probeer conflicten niet te ontlopen
  • Praat luid en verstaanbaar
  • Nette kledingstijl
  • Durf om feedback te vragen
  • Zorg voor een actieve houding
  • Minimaal 1 keer per week contact
  • Zelf initiatief nemen

Wil je graag meer tips over stage lopen? Download dan het whitepaper: Communicatie Stage.

Lees ook
Kosten studeren per opleidingsniveau – StudentNederland

5 tips voor op kamers gaan! – StudentNederland

Geld besparen als student | 7 tips – StudentNederland

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.