StudentNederland.nl

Het afschaffen van het leenstelsel met terugwerkende kracht

leenstelsel afschaffen terugwerkende kracht -min

Inhoudsopgave

Recentelijk is bekend gemaakt dat het leenstelsel wordt afgeschaft en dat de basiskeurs terugkeert in 2023. Dat staat in het coalitieakkoord van de VVD, D66, CDA en CU. Om de studenten (ons) te compenseren wordt er 1 miljard euro vrijgemaakt. Dit geldt voor de studenten die aan de studie zijn begonnen tussen het jaar 2015 en 2022.

Er werd al langer gepleit voor de terugkeer van de basisbeurs en een compensatie. Daar werd tot recent geen gehoor aan gegeven. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde in september wél in voor het afschaffen van het leenstelsel.

Hoe en wat?

Laat ik voorop stellen dat het goed nieuws is dat het leenstelsel word afgeschaft. Ik leen zelf ook een deel bij (ome) DUO om rond te komen. De studenten die nog in de basisbeurs regeling zaten kregen zo’n 280 euro per maand. Dat is na 4 jaar studeren omgerekend: 13.440 euro.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft uitgerekend wat de verschillende compensatieregelingen zouden kosten. In totaal zijn er ongeveer 1,1 miljoen studenten die onder het leenstelsel vallen. Het CBS berekende de totale studieschuld van alle studenten (actief en afgestudeerd). Dit kwam neer op een bedrag van 24,4 miljard euro. Dit bedrag is sinds 2015 bijna verdubbeld. De gemiddelde studieschuld van de studenten die bijna klaar zijn met hun studie is 19.100 euro.

Hoeveel wordt er gecompenseerd?

Het is dus al bekend wat er ongeveer wordt gecompenseerd per student. De totale compensatie komt neer op 1000 euro per student. Daarnaast worden er ook studievouchers van 2000 euro beschikbaar gesteld voor afgestudeerden die na vijf jaar een vervolgestudie willen doen. Je hebt twee keuzes: studievoucher of een korting op de opgebouwde studieschuld. Dit is niet in verhouding met het bedrag wat de voorgaande studenten als gift gekregen hebben.

De reacties van studenten over de compensatie liggen op één lijn. Het is niet eerlijk gezien de gratis basisbeurs die voorgaande studenten mochten ontvangen. Studenten voelen zich genaaid, én terecht! Daarom zijn er veel acties gestart tegen deze compensatie. Nietmijnschuld.nl komt op voor de studenten. Samen met velen studenten in Nederland wordt er een landelijk protest georganiseerd. Ben je benieuwd of wil je jezelf aanmelden? Klik dan op deze link: nietmijnschuld.nl.

Het LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) vindt de compensatie ook niet voldoende. De studenten zitten tot over hun over in de schulden voordat het ‘echte’ leven begint. Ze vinden dat de overheid hun fout moet rechtzetten en moet komen met realistischere acties.

Leenstelsel afschaffen met terugwerkende kracht?

Lang is er gedacht dat het afschaffen van het leenstelsel zou zorgen voor een terugbetaling van de gehele studieschuld. Na het vrijmaken van de 1 miljard euro om de ‘experiment’ generatie te compenseren, konden we dat wel vergeten.

Ik vrees dat het niet realistisch is om nog te hopen op meer compensatie van de studieschulden. Er is simpelweg geen budget vanuit de overheid. Of misschien hebben ze dat wel, maar wordt dit onderwerp als niet belangrijk genoeg afgespiegeld. Wat mij wel logisch lijkt: is het bekijken van de basisbeurs voor studenten in 2023. En dit bedrag met terugwerkende kracht 4 jaar aan de oud-student te storten om de afschaffing van het leenstelsel te compenseren. Natuurlijk zijn er veel variabelen en specifieke situaties waar de overheid rekening mee moet houden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er studenten zijn die keihard hebben gewerkt om geen studieschuld op te bouwen. Deze worden nu ook niet gecompenseerd.

Wat vind jij? Is deze compensatie terecht of had je het graag anders gezien? Laat het me weten via Instagram!

Als je dit artikel interessant vond, lees dan ook:
– Studielening van €52.800 aflossen bij DUO – StudentNederland
Kosten studeren per jaar. Alles op een rij. – StudentNederland

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.