StudentNederland.nl

Investeren in crypto als student

investeren crypto student

Inhoudsopgave

In mijn vorige blog over beleggen heb ik een stukje over investeren in crypto geschreven. Is het verstandig om te investeren in crypto als student? Je hoort wel vaker dat mensen de crypto markt een grote bubbel noemen die op het punt staat te ontploffen, maar is dat ook zo?

Wat is crypto?

Het begon met de welbekende Bitcoin. Deze Bitcoin werd ontwikkeld als nieuwe munt voor een monetair systeem. Dit is een systeem buiten de gevestigde banken om. De oprichter is Satoshi Nakamoto, maar niemand weet wie er achter deze naam schuil gaat.

Er waren al andere crypto projecten hiervoor, maar de echte groei begon na de introductie van de blockchain technologie. In dit systeem wordt de informatie van jou wel opgeslagen, maar kan het niet aangepast worden door een bedrijf of een centraal persoon. Het blockchain netwerk bestaat uit talloze computers, die allemaal een deel van een stukje informatie verwerken en verifiëren.

Op het moment zijn er duizenden verschillende digitale currencies, ook wel altcoins genoemd. Het begrip altcoin is voor alle bestaande cryptovaluta buiten Bitcoin. Iedere altcoin heeft eigen ideeën en toepassingen.

En waarom cryptocurrency voor betalingen, want je hebt toch een centrale bank? Voor digitale betalingen bij de bank heb je een bankrekening nodig. In veel landen op de wereld is dit voor mensen niet mogelijk. Ook de transactie tijd via de bank naar iemand anders duurt erg lang. Zo kan een altcoin soms binnen 8 seconden verwerkt zijn, waar ook ter wereld.

Voorbeeld student

Stel je voor Jan moet geld overmaken naar Stijn voor de avond drinken afgelopen week. Jan zit bij de ABN Amro en Stijn bij Rabobank. Voordat de transactie van Jan naar Stijn gaat, moet Rabobank eerst bij ABN Amro checken of Jan dit geld wel echt heeft. Voordat dat goedgekeurd is, wordt de transactie pas de volgende dag verwerkt. Bij crypto gaat dat sneller omdat er geen gecentraliseerde organisatie bekijkt of Jan dat geld wel echt heeft.

Voordelen cryptocurrency student

 • Cryptocurrency zijn gedecentraliseerd. Er is geen bank aanwezig die kan controleren wat je uitgeeft en hoeveel geld je op je rekening hebt staan.
 • Super snelle transacties
 • Transactiekosten liggen laag. Vooral voor grote betalingen naar het buitenland interessant.
 • Je bent eigenaar van het cryptogeld en kan het overal naar mee nemen. Op veel plekken kan je er zelfs al mee betalen.
 • De transacties zijn anoniem.
 • De blockchain technologie is super veilig. Het systeem is beter beveilig tegen cyber aanvallen dan andere systemen.

 Nadelen investeren cryptocurrency als student

 • Het betalen met crypto is niet overal beschikbaar
 • De transactiekosten zijn toegenomen
 • De waarde van cryptocurrencies zijn instabiel
 • Sinds kort is er naar buiten gekomen dat het kopen, verkopen, handelen en minen van cryptocurrency, erg veel energie verbruikt. Dus niet goed voor het milieu.
 • Er vindt regelmatig een hack-aanval plaats.

Waarom zou je in crypto investeren als student?

In eerste instantie vond ik het ook beangstigend om te investeren in cryptocurrency omdat het niet echt tastbaar is. Ik hoorde vaak verschillende berichten voorbij komen, dat Bitcoin een grote bubbel zou zijn.

Je moet als student jezelf goed in het onderwerp verdiepen voordat je erin investeert. Als je het geld hebt en het vertrouwen in de markt, zou je kunnen investeren. Je moet geen geld inleggen die je niet kan missen. Bronnen om online kennis op te doen: Tradingview, coinmarketcap, Twitter en Facebook groepen. PAS OP! Investeer geen geld doordat andere mensen dit zeggen, probeer je eigen research te doen.

In mijn ogen is cryptocurrency de toekomst en zie ik de wereld over tientallen jaren grotendeels hier mee betalen. Mijn doel is ook niet om winst te behalen op de korte termijn, maar op de lange termijn.

Altcoins die ik op het moment bezit zijn: BTC (Bitcoin), XRP (Ripple), ETH (Ethereum), CHZ (Chilliz) en FET (Fetch.ia). Ik investeer ook nog niet zo lang in crypto, maar heb de afgelopen maand een rendement behaald van 150%.

Het wel bekende FOMO

FOMO, oftewel ‘Fear Of Missing Out’, kan het investeren in alle soorten beleggingen verpesten. Je ziet van alles voorbij komen op het internet over de ‘hype’ coins zoals Dogecoin. Als je handelt op de korte termijn lijkt mij dit een prima coin. Maar je moet niet vergeten dat dit is begonnen als meme. Wanneer Elon Musk een tweetje de wereld in stuurt is Dogecoin binnen no-time verdriedubbeld. Ik stop mijn geld liever in altcoins waarvan ik weet dat ik die voor de langere termijn wil houden. Oftewel ‘HODL’, ‘Hold On for Dear Life’. Dus het laten staan van de altcoins voor een goed leven.

Er is nog meer te vertellen over de cryptocurrency markt, maar voor nu is dit genoeg informatie. Als je wilt investeren in crypto raad ik Binance, Litebit en Bitvavo aan.

Lees ook
Alle merken met studenten korting op een rijtje – StudentNederland
Gratis studenten OV – StudentNederland

 

 

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.