Hoe kan je een studie kiezen die het beste bij je past?

hoe studie kiezen

Inhoudsopgave

Ben jij aan het twijfelen hoe jij de beste studie kan kiezen, die daadwerkelijk bij jou aansluit? Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten. Ik begrijp dat het moeilijk is om een studie te kiezen waar je de rest van je leven iets aan hebt op die leeftijd. Zelf heb ik namelijk ook de verkeerde keuze gemaakt. Onderstaande tips gaan jou helpen om een betere studiekeuze te maken.

Het begin

Voordat je op zoek gaat naar opleidingen is het van belang om even op een rijtje te krijgen wat jij belangrijk vind in de toekomst. Het is natuurlijk lastig omdat je nog niet weet wat je precies leuk vindt. Ben jij een echte sportfanaat? Kijk dan eens naar opleidingen die hier mee te maken hebben. Ben jij goed met cijfers? Kijk eens naar opleidingen die hier op aansluiten.

Je bent (als het goed is) op de middelbare school al gestimuleerd om bepaalde opleidingen te gaan zoeken die jou interesseren. Ga zoeken naar de studie op het internet en lees wat het precies inhoudt. Schrijf de opleidingen die jij leuk vind op onder elkaar. Zorg ervoor dat je ook kan onderbouwen waarom je die drie opleidingen leuker en beter bij je vind passen dan de rest.

Bezoek open dagen

Jaarlijks worden open dagen georganiseerd door verschillende mbo’s, hbo’s en universiteiten. Het doel van die open dagen is om jou kennis te laten maken met de opleiding naar keuze. In een korte dag leer jij wat je de komende jaren gaat leren en wat de verschillende mogelijkheden zijn binnen de opleiding. Ik werd enthousiast bij mijn open dag, dat er keuze was om een extra taal te volgen.

Ga naar de open dagen van de drie opleidingen die jij hiervoor gekozen hebt. Luister goed naar wat er gezegd wordt en noteer voor jezelf wat je leuk vindt en wederom minder leuk vindt aan de opleiding. Probeer tijdens de open dag het gesprek aan te gaan met de verschillende studenten die aanwezig zijn. Deze zijn er ook om jou de juiste informatie te geven en vragen te beantwoorden. Ze kunnen jou ook vertellen waar ze op het moment mee bezig zijn in hun studie. Zo krijg je een beter beeld van de toekomst.

Plan meeloopdagen

Er bestaan ook de zogeheten ‘meeloopdagen’. Als je een open dag bezocht hebt die jou wel echt enthousiast gemaakt heeft, kan je daar een dag meelopen. Het idee is dat je aansluit bij een paar colleges van studenten die in het eerste of tweede jaar zitten. Zo maak je gelijk kennis met de opleiding en theorie/praktijk die er wordt gegeven. Je merkt ook gelijk wat de sfeer is tijdens zo’n college. Ben je dan helemaal verkocht? Fijn! Schrijf je in voor de opleiding! Weet je dan nog niet zeker of de studie bij je past? Ga eens verder kijken en probeer voor jezelf te achterhalen waarom het niks voor jou lijkt.

Niet alles is leuk

Het kan niet zo zijn dat alle vakken die worden gegevens op de opleiding jou direct vrolijk maken. Er zijn simpelweg gewoon vakken die niet leuk zijn. Ik vind het doen van bedrijfseconomie ook niet perse erg leuk, maar ik doe het wel. De andere vakken die jou wel interesseren zullen altijd overheersen. Wees dus niet bang dat je een opleiding kiest met een paar vakken die jou niet leuk lijken. Misschien is dit in de praktijk wel anders!

Lees ook eens:
Swapfiets: beste fiets voor studenten?
Gratis studenten OV

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.