StudentNederland.nl

Hoe duur is studeren in Nederland?

kosten studeren

Inhoudsopgave

Voor veel mensen is studeren vanzelfsprekend, maar de kosten daarvan hoog oplopen. In Nederland heeft iedereen recht op scholing, maar is dat wel voor iedereen betaalbaar? Er zijn natuurlijk initiatieven zoals het leenstelsel die daarbij kunnen helpen. In dit artikel geef ik een overzicht van de (gemiddelde) kosten van een student in Nederland per jaar. Want hoe duur is studeren in Nederland nu eigenlijk?

Om een goed beeld te schetsen hoeveel het kost om te studeren, maak ik onderscheidt tussen: mbo, hbo en wo. De kosten zijn namelijk verschillend per opleidingsniveau. Dit doe ik omdat er in sommige gevallen studenten recht hebben op bijstand.

Kosten mbo

Op mbo is de gemiddelde leeftijd lager dan bij hbo en wo, omdat op mbo niveau het diploma vaak al eerder behaald is. Daarom geldt ook dat mbo-studenten onder 18 jaar geen lesgeld hoeven te betalen. Het aanvragen van een gratis studentenreisproduct om van A tot Z te komen, is daarbij inbegrepen.

De mbo-studenten die ouder zijn dan 18 jaar betalen wel lesgeld. Ieder jaar wordt de hoogte van het lesgeld vastgesteld. Het lesgeld voor studiejaar 2020/2021 was €1.202. Voor diegene met een deeltijdopleiding of beroepsbegeleidende leerweg bestaat er ook nog cursusgeld. Dit bedrag hangt van de opleiding die de student volgt af.

Bij een mbo-opleiding, niveau 1 en 2, is de studiefinanciering een gift. Voor niveau 3 en 4 is studiefinanciering een prestatiebeurs.

Kosten hbo en wo

De opleidingsniveaus, hbo en wo, vallen vaak onder dezelfde noemer. Daarbij is ook de wettelijke hoogte van het collegegeld min of meer hetzelfde. Voor een hogeschool of universiteit dat door de overheid wordt bekostigd, bestaat er een jaarlijkse hoogte van wettelijk collegegeld. Deze wordt uiteraard ook bepaald door de overheid. Dit collegegeld bedroeg in studiejaar 2020/2021  voor een voltijd opleiding op hbo of wo: €2.143. Voor een deeltijd opleiding bedraagt dit tussen de €1.276 en €2.143.

Voor een opleiding met het kenmerk ‘kleinschalig en intensief onderwijs’, kan hoger collegegeld gevraagd worden. Als je opleiding niet door een universiteit of hogeschool wordt bekostigd, dan kom je niet in aanmerking voor collegegeld.

Voor de studenten die begonnen zijn met studeren vanaf studiejaar 2018-2019, betalen het eerste jaar de helft van het collegegeld. Wat een mazzel!

Algemene kosten studeren in Nederland

Hierboven hebben we het collegegeld van het eerste jaar berekend. Natuurlijk heb je wat extra spullen nodig om daadwerkelijk iets te kunnen uitvoeren tijdens je studie. Dan pas komen we op het antwoord van de vraag: hoe duur is studeren in Nederland? Om te beginnen:

Studieboeken

Je gebruikt het hele jaar door studieboeken. Dit is natuurlijk weer afhankelijk per opleiding. Volgens het Nibud zijn mbo-studenten jaarlijks tussen de €500 en €1000 kwijt aan boeken, reader en bijvoorbeeld werkkleding. Voor hbo- en wo’ers is dit gemiddeld €684 per jaar. Voor de opleiding geneeskunde ben je bijvoorbeeld al tussen de €1500-€2000 kwijt voor studieboeken tijdens je bachelor.

Gelukkig kan je de meeste studieboeken ook tweedehands aanschaffen. Dit scheelt veel geld. Je kan er ook voor kiezen om geen studieboeken aan te schaffen en het materiaal van de school te gebruiken.

Schriften, pennen etc.

Voor de dingen die je eigenlijk niet eens nodig hebt, maar aanschaft omdat je denkt dat je het nodig hebt. Notitieblokken en schriften heb je altijd nodig. Daarnaast moet je niet vergeten dat je voor sommige opleidingen het simpele rekenmachinetje nodig hebt!

Laptop

De meeste (toekomstige) studenten hebben al een goede laptop. Ik ben begon mijn eerste studiejaar met een slechte laptop waardoor ik in de loop van het jaar technische problemen kreeg. Zelfs mijn bestanden waren verwijderd. Vooral voor de opleidingen waar je een laptop perse nodig hebt (bijna allemaal), is het goed om te checken of je een nieuwe moet aanschaffen. Redelijk grote investering, maar je krijgt er veel voor terug.

Ik heb zelf een HP laptop. Super handig in gebruik en is niet te duur. Deze gaat nu al weer 4 jaar mee en nog nooit problemen mee gehad. De prijs van deze laptop is €379. Kijk maar eens op de website van bol.com voor de beste aanbieding. De gemiddelde prijs voor een laptop ligt tussen de €600 en €700.

Studiereizen

Vaak hebben opleidingen van alle niveaus ook een studiereis in het eerste of tweede jaar gepland. Soms zelfs naar verre landen waarvoor je ook een eigen bijdrage voor nodig hebt. Deze kosten zijn afhankelijk van locatie, je onderkomen en je uitgavenpatroon als je daar bent. Je moet in Parijs toch wel toffe nieuwe kleren kopen?

Hoe duur is studeren?

Waar het uiteindelijk op neer komt is dat studeren best wel duur is. Er zijn wel genoeg opties om het goedkoop te houden en om het in 1 keer goed te doen. De overheid zorgt voor genoeg keuzes op het gebied van lenen en soms zelfs in de vorm van een gift. Laten we voor het voorbeeld de perfecte hbo student nemen die een voltijd opleiding doet:

  • Collegegeld: eerste jaar €1.276 en andere drie jaar €2.143 = €7.705
  • Studieboeken: €684 X 4 jaar = €2.736
  • Schriften, pennen: laten we zeggen 30 per jaar? Voor vier jaar €120.
  • Laptop: eenmalige aanschaf €650
  • Studiereizen: moet je zelf toevoegen

In totaal kom je dan uit op €10.851 voor 4 jaar studeren. Is school dan wel toegankelijk voor iedereen in de huidige maatschappij? Ik hoop dat ik je een duidelijk antwoord heb kunnen geven op de vraag hoe duur het studeren is.

Lees ook
Geld verdienen als student | 6 bijbanen – StudentNederland
Geld besparen als student | 7 tips – StudentNederland
Het afschaffen van het leenstelsel met terugwerkende kracht (studentnederland.nl)

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.