StudentNederland.nl

Herbruikbare rietjes - alle soorten op een rijtje

duurzame producten voor in huis

Vanaf 3 juli 2021, is er vanuit de overheid besloten dat er geen plastic rietjes meer verkocht mogen worden. Plastic disposables zoals plastic rietjes, bestek en borden, moeten tegenwoordig gemaakt worden van duurzame materialen. Velen moeten wennen aan het drinken met een kartonnen rietje.

Maar niet getreurd! Er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven die beter zijn dan plastic rietjes. En met herbruikbare rietjes bespaar je tevens ook veel geld! De verschillende soorten herbruikbare rietjes heb ik voor jou op een rijtje gezet.

Herbruikbare siliconen rietjes

Deze duurzame rietjes zijn niet alleen handig in gebruik, maar ook lief voor moeder natuur. Deze rietjes worden minder slap dan de papieren rietjes. Je kan ze ook meerdere keren blijven gebruiken terwijl ze stevig blijven. Ook zijn ze gemakkelijk mee te nemen door hun flexibiliteit. Schoonmaken is geen probleem want deze rietjes kunnen makkelijk in de vaatwasser.

Zie hieronder ook de Deleca duurzame siliconen rietjes. Ideaal voor een gezellig cocktailavondje, maar ook voor kinderen. De rietjes van Deleca zijn 100% BPA-vrij en daarom ook niet schadelijk voor jouw gezondheid. De flexibele materialen beschermen het gehemelte en de mond, waardoor je nooit schade oploopt. Het drinken van warme of koude dranken is ook geen probleem. Het siliconen rietje is niet gevoelig voor deze temperatuur verschillen waardoor het drankje zelfs extra lekker wordt!

Ben jij benieuwd? Bekijk de siliconen rietjes hier! 

Herbruikbare metalen rietjes

Lekkerder dan plastic rietjes, als we de wetenschap moeten geloven. Uit onderzoek blijkt ook dat het roestvrij staal helemaal geen bijsmaak heeft. Anders dan siliconen of plastic rietjes gaan metalen rietjes heel je leven mee. Het is dus een eenmalige investering! Daarnaast zijn ze makkelijk schoon te maken, want de meeste kunnen in de vaatwasser (lees wel goed de productbeschrijving). Smoothie liefhebber? Omdat de metalen rietjes steviger zijn dan andere soorten, drink je zonder moeite een lekkere smoothie. Ook deze variant is 100% BPA vrij. Dus weg met die chemische stoffen in je lichaam.

De metalen rietjes van Alheco zijn ideaal! De set bestaat uit 4 gebogen, 4 rechte, 2 extra dikke rietjes en 2 verschillende schoonmaakborsteltjes. Iedere set wordt geleverd in een milieubewuste verpakking. In dit zakje kan je je rietjes overal mee naar toe nemen. Daarnaast zal je geen last hebben van scherpe randen of een vervelende bijsmaak.

Ben jij benieuwd? Bekijk de metalen rietjes hier!

Glazen rietjes

Op zoek naar een stijlvol alternatief? Glazen rietjes zijn de nieuwe trend. De rietjes zijn vaak gemaakt van borosilicaat glas. Dat is een van de sterkste glassoorten op de wereld. Dat maakt deze rietjes ook gelijk kindvriendelijk. Ook deze rietjes kunnen gemakkelijk in de vaatwasser. Maar ik raad aan om ze om de zoveel tijd even in een soda badje te leggen. Vaak wordt er een schoonmaakborsteltje bij geleverd waardoor je ze lekker schoon houdt. Het is gaaf om je smoothie of sapje door het rietje voorbij te zien gaan.

Ben jij benieuwd? Bekijk de glazen rietjes hier!

Composteerbare rietjes

Rietjes van het materiaal PLA is biologisch afbreekbaar. Het materiaal PLA is gemaakt van zetmeel uit mais. Dit snel groeiende gewas zorgt voor een natuurlijke grondstof voor de productie hiervan. Het is net iets anders materiaal dan de papieren variant. Papier gaat namelijk in enkele minuten weken in je drankje. Voor cocktailglazen kan je de rietjes ook door midden knippen. Ook hier proef je geen nasmaak van het rietje zelf. Het enige nadeel is de dat je ze na gebruik wel moet weggooien. Het voordeel is weer dat ze makkelijk gerecycled kunnen worden.

Ben jij benieuwd? Bekijk de composteerbare rietjes hier!

Conclusie

Er zijn genoeg alternatieven voor de plastic rietjes. En eerlijk gezegd lees ik alleen maar voordelen. Geld besparend, herbruikbaar en stijlvol. Daarnaast draag je ook je steentje bij aan het verminderen van de plastic uitstoot op deze aardbol. Iets wat op het moment van iedereen verwacht wordt. Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook mijn mijn andere artikel: Duurzame producten voor in huis.