StudentNederland.nl

Gratis studenten OV

Gratis studenten OV

Inhoudsopgave

Het gratis studenten OV. Voor de meeste een mooie regeling waarmee veel geld bespaard kan worden. Want iedere dag college aan de andere kant van Nederland voel je in je portemonnee, zonder gratis studenten OV. Je reiskosten kunnen dan snel oplopen. Daarom is er ook vanuit de overheid een gratis studenten OV, ook wel het studentenreisproduct, geïntroduceerd voor studenten. Ik schrijf wat het is, hoe het in elkaar zit en of jij daarvoor in aanmerking komt.

Wat is een gratis studenten OV?

DUO, ook wel bekend van het leenstelsel, is ook verantwoordelijk voor het zogeheten studentenreisproduct (gratis studenten OV).  Je kunt gratis óf met korting gebruik maken van het openbaar vervoer. Je kan kiezen tussen een week- of weekend abonnement. Als je een week abonnement neemt reis je gratis vanuit je huis/kamer naar je opleiding. Voor de studenten die zijn verhuisd naar de stad van hun opleiding willen graag nog eens naar huis in de weekenden. Voor die studenten is het weekend abonnement ideaal. Op mijn DUO zie je hoeveel maanden je nog recht hebt op het studentreisproduct.

Als student regel je het studenten OV met je studiefinanciering. Voor mbo’ers die nog geen 18 zijn, is dit iets anders. Hier kom ik later nog op terug. De voorwaarden voor het aanvragen van een studenten OV zijn als volgt:

  • Je doet een voltijdopleiding aan mbo, hbo of universiteit, ook als je nog geen 18 jaar bent.
  • Je moet jonger zijn dan 30 jaar als je studiefinanciering in gaat.
  • Ook niet-Nederlanders kunnen het studenten OV krijgen. Hiervoor ga je naar de site van DUO.

Verder geldt voor alle opleidingsniveaus dat je studiefinanciering via DUO moet aanvragen voordat je een studentreisproduct kan aanvragen. Je hoeft dan verder geen geld te lenen bij DUO.

MBO en gratis OV

Er zijn andere regels voor de studenten die een mbo opleiding doen. Als je een deeltijd- of bbl-opleiding (mbo) doet krijg je geen gratis student OV. Als je een duale opleiding doet op hbo of universiteit niveau, kan dat wel.

Als je mbo 1 of 2 doet is het OV gratis. Je hebt recht zolang je staat ingeschreven op dit niveau. Doe je mbo 3 of 4 dan is het studentreisproduct eerst een lening. Ook heb je maximaal 7 jaar recht op het studentreisproduct. Het wordt een gift als je binnen 10 jaar een diploma behaalt. Doe je mbo en ben je jonger dan 18 jaar? Je komt dan niet aanmerking voor studiefinanciering, maar wel voor het studenten OV. Je kan dit regelen in Mijn DUO.

Als je van een mbo opleiding naar een hbo opleiding gaat krijg je het studentreisproduct helemaal opnieuw. De maanden die je voor het mbo gehad hebt tellen niet meer mee. Je diplomatermijn van 10 jaar begint weer helemaal opnieuw.

Hbo of universiteit

Zoals eerder benoemd moet je studiefinanciering aanvragen voordat je je studenten OV kan aanvragen. Je hebt 5 jaar recht op het studentenreisproduct. Als je opleiding langer duurt dan 4 jaar kan je recht hebben nog 5 jaar. Daarbij moet gelet worden op het volgende:

  • Heb je eerder een studiefinanciering of reisproduct gehad voor een andere opleiding in het hoger onderwijs? Dan gaan deze maanden van het totaal af.
  • Als je langer over je bachelor doet, loopt de studiefinanciering door. Je verbruikt al wel het reisproduct die bedoeld was voor de aansluitende masteropleiding.

OV helemaal gratis?

Als je niet binnen 10 jaar of helemaal geen diploma hebt ontvangen, dan moet je de OV-lening terugbetalen. Dit hoeft natuurlijk niet allemaal in een keer, maar gaat in termijnen (maanden). Hoelang je over het afbetalen mag doen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het kan variëren tussen de 15 en 30 jaar. Om uit te rekenen hoelang je mag doen over het terugbetalen kijk dan op DUO.

Stopzetten studenten OV

Als je geen recht meer hebt op het studentreisproduct moet je deze stopzetten. Dat is iets wat je zelf moet doen en niet automatisch gebeurd. Het gelijk stopzetten van je OV kan je onnodige extra kosten besparen. Je krijgt namelijk boetes wanneer je dit niet op tijd doet. Als je onterecht reist met het studentreisproduct kost dat je de 1e maand € 78,29 per halve kalendermaand. Na de 1e maand is de boete € 156,58 per halve kalendermaand. Dus wees op tijd met stopzetten van het OV!

Het verschil tussen een opzegtermijn van 1 maand en 1 kalendermaand is als volgt. Bij een opzegtermijn van 1 maand stopt je contract na 30 dagen. Bij een kalendermaand stopt het contract op de laatste dag van de volgende maand. Dus wees op tijd met stopzetten van het studenten OV om boetes te voorkomen! Hier lees je hoe het stopzetten werkt.

Corona en studenten OV

Door de coronamaatregelen hebben studenten minder gereisd of hoeven reizen. Hierdoor is er bepaald door DUO dat er een verlening van het reisrecht van 12 maanden wordt doorgevoerd. Als je daar recht op hebt, gebeurt dat automatisch.

Maak gebruik van het OV aangeboden door DUO. De kans dat je geen diploma haalt in 10 jaar is erg klein. Dus terugbetalen zit er vaak niet in. Kijk voor meer informatie over het studenten OV op studentreisproduct.nl.

Lees ook
Als student recht op huurtoeslag? – StudentNederland
Beleggen als student – StudentNederland

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.