StudentNederland.nl

Geld besparen als student | 7 tips

geld besparen als student

Inhoudsopgave

Als student heb je natuurlijk altijd de behoefte om het einde van de maand wat geld apart te kunnen zetten. Vaak gaat dit in de praktijk minder goed dan de daadwerkelijke planning. Verschillende feestjes, spontane stapavondjes, studie kosten en kapotte wasmachines gooien roet in het eten. In dit artikel vertel ik jou, hoe je geld kan besparen als student!

1. Krijg inzicht

Om meer inzicht te krijgen in je kosten per maand is het belangrijk deze zo nu en dan te bekijken en te analyseren. En ik weet: het voelt net als brak kijken op je bankrekening, de dag na een geweldige stapavond. Maar het is iets wat je moet doen om daadwerkelijk geld te kunnen besparen als student. Als je er achter komt dat je kosten hoog liggen bij je telefoonrekening, terwijl je deze eigenlijk niet echt maximaal gebruikt, kan je die verlagen. Hetzelfde geldt voor je: zorgverzekering, huur, boodschappen, feestjes, stapavonden, kleding et cetera.

2. Verkoop je oude studieboeken

In het begin van je studie koop je veel studieboeken. Deze heb je vaak een jaar later niet eens meer nodig. Ze liggen nu in je kamer stof te vangen. Wist je dat je nog makkelijk geld kan verdienen op die studieboeken? Tweedehandse boeken (in redelijk goede staat) verkoop je nog makkelijk voor 50% van het aankoopbedrag. Bekijk nu op Studystore hoeveel jouw boeken nog waard zijn!

3. CashbackXL

Deze website heeft mij in totaal al erg veel geld bespaard. Op de site vind zijn verschillende merken aangemeld zoals: Nike, ICI Paris, Bijenkorf en Bol.com. Wanneer jij van plan bent een aankoop te doen bij Nike, ga dan naar CashbackXL.nl. Doordat je op deze site naar de webshop van Nike gaat ontvang je bij een bestelling een cashback. In dit geval van 6%. Alle andere korting die Nike aanbiedt gaat er ook nog vanaf. Win-win dus. Na goedkeuring van jouw bestelling wordt de cashback automatisch bij jouw account op CashbackXL.nl bijgeschreven en kan je deze laten terugstorten op jouw bankrekening. Ik heb al veel geld kunnen besparen! Hier kan je jezelf gemakkelijk aanmelden voor CashbackXL.nl!

4. Neem je eigen eten mee

Misschien heel simpel, maar het zorg dat je in de ochtend een goed ontbijt voor jezelf maakt. Het zorgt ervoor dat je de rest van de dag minder geneigd bent om een snack/broodje ergens te kopen. Ook het maken van je eigen lunch scheelt in je portemonnee. Met het maken van je eigen eten bespaar je veel geld en het is makkelijk gemaakt. Het is natuurlijk niet verkeerd om jezelf eens in de zoveel tijd te trakteren op een lekker broodje!

5. Kortingcodes

Je hebt tegenwoordig talloze manieren om geld te besparen als student door middel van kortingscodes. Als je een dagje weg wilt met wat vrienden of je partner kijk dan eens op Groupon.nl of vakantieveilingen.nl, hier vind je de beste deals! Wil je besparen om bestellingen bij bijvoorbeeld thuisbezorgd? De app Knaek heeft de beste kortingen op eetzaken!

6. Benut alles uit je koelkast

En met dat bedoel ik ook alles. Er zit uiteraard een houdbaarheidsdatum op de eerdere gekochte spullen, de een langer dan de ander. Als je nog resten van groentes over hebt in de koelkast maar deze eigenlijk niet meer gaat gebruiken: maak er dan een wok van! Met alle resten, een sausje (zoals teriyaki) en wat rijst heb je alweer een volwaardige maaltijd weten te bereiden. Weggooien is zonde!

7. Marktplaats

Ben je op zoek naar een nieuwe bank omdat de oude versleten is? Kijk dan niet bij bedrijven als Ikea voor een nieuwe, maar ga zoeken op Marktplaats. Er staan heel vaak banken en andere meubels op die je gratis kan komen afhalen. Je moet natuurlijk wel goed kijken of de schade niet te groot is en er geen rare vlekken in de stof zitten. En als betaal je wel een prijsje, altijd goedkoper dan een nieuwe.

Conclusie

Het is kortweg belangrijk om eerst inzicht te krijgen in je uitgavenpatroon voordat je aan de slag kan met geld besparen. Tegenwoordig zijn er genoeg hulpmiddelen die je helpen met geld besparen als student. Het geld besparen moet niet overslaan in gierigheid, want je moet altijd nog genieten van de beste tijd van je leven!

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook eens: ‘Als student recht op huurtoeslag? en ‘Beleggen als student. Is dat verstandig?’.

 

 

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.