Als je als student regelmatig werkt op publieke draadloze netwerken (WiFi-netwerken), is de kans groot dat iemand je afluistert. Deze publieke netwerken zijn namelijk vaak niet veilig. Als je bezig bent met het werken aan een project, is het fijn om te weten dat je informatie goed beschermd is. Het is immers mogelijk dat je voor je onderzoek toegang hebt tot bronnen die niet voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn. Als je in een koffietentje of de bibliotheek bezig bent met je project op een publiek netwerkpunt, is het verstandig je verbinding te versleutelen. Dat kan met een Virtual Private Network (VPN)-verbinding. Maar als student wil je uiteraard de beste, maar ook de voordeligste verbinding.
Heb ik een VPN voor studenten nodig?
De meeste studenten die de afgelopen jaren hun diploma hebben gehaald, zullen waarschijnlijk nooit met een VPN gewerkt hebben. Dat terwijl het wel belangrijk is om je online privacy goed op orde te hebben. Wanneer je een VPN inschakelt, wordt er een versleutelde tunnel gemaakt tussen je computer en de server van de VPN-aanbieder. Alle data gaat door deze versleutelde tunnel. Het voordeel is dat de versleutelde data weer uitkomt via de server van de aanbieder, zodat je het IP-adres van de aanbieder aanneemt. Op die manier is een stuk minder gemakkelijk te herleiden wie je bent en welke informatie je hebt opgezocht. Ideaal als je met gevoelige informatie voor een werkstuk werkt.
Vooral als je op een gedeeld netwerk actief bent, is de kans groot dat criminelen of de beheerder van het netwerk kunnen zien wat je doet. Een aanvaller kan dat ook. Door een VPN te gebruiken kun je je data afschermen voor derden. Daarmee is een VPN een behoorlijk nuttige tool om je online privacy te garanderen. Als je als student dus op een publiek netwerk zit van de school, de bibliotheek of een ander publiek gebouw, is het verstandig een VPN te gebruiken.
Zelfs als je vanuit huis studeert kan een VPN zeker nuttig zijn. Een provider kan namelijk in sommige gevallen ook zien waar je naartoe surft. En de kans is groot dat je in de toekomst reclames krijgt te zien die met je zoekopdrachten uit het verleden te maken hebben. Om die reden kun je het best een VPN gebruiken, zodat je adverteerders buiten de deur houdt.
Heb ik een VPN op school nodig?
Als je op school zelf bent heb je ook een VPN nodig. Juist omdat die WiFi-punten vaak maar slecht beveiligd zijn. Bijvoorbeeld in de bibliotheek of op een werkplek. Op het netwerk zijn honderden computers tegelijkertijd aangesloten, waardoor de kans groot is dat je afgeluisterd wordt. Bovendien is het mogelijk om een nep draadloze netwerk aan te maken. Als je WiFi-punt ‘werkplek’ heet en een ander ‘werkpIek’ aanmaakt, zie je het verschil bijna niet. Op die manier is het mogelijk om onbeveiligde data af te luisteren.
Daarnaast is het mogelijk dat de school een aantal websites zal censureren aan de hand van blokkades. Of dat bepaalde programma’s niet goed werken. Je kunt bijvoorbeeld niet op hoge kwaliteit naar YouTube kijken, omdat de bandbreedte van de school geknepen wordt. Door een VPN te gebruiken kun je deze grenzen omzeilen en kun je bij alle bronnen komen die je nodig hebt om een goed project af te leveren. Bovendien kun je het ook gebruiken om bijvoorbeeld ondertussen nog muziek te luisteren van Spotify of in je vrije uurtje even een serie op Netflix te bekijken. Ook dan is een VPN heel nuttig.
De beste VPN’s
Er zijn verschillende VPN-aanbieders die je kunt gebruiken, de beste VPN kies je door reviews te vergelijken. Als je op zoek bent naar een kwalitatief goede VPN-aanbieder, kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van NordVPN. Daarmee haal je goede prestaties en is je privacy beschermd volgens de wetten van Panama. Er zit ook een killswitch in, wat betekent dat als je verbinding onverhoopt uitvalt, je privacy toch gewaarborgd blijft.
Zoek je een aanbieder die vooral snelheid biedt, dan is ExpressVPN een goede keuze. Maar als student wil je waarschijnlijk niet de hoofdprijs betalen voor een dienst. Als geld geen rol speelt, is ExpressVPN zeker een goede keuze als je op zoek bent naar meer snelheid.
Ben je op zoek naar een provider waarmee het mogelijk is om streamingdiensten te deblokkeren, dan kom je uit bij CyberGhost. Dat is een aanbieder die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot Netflix of andere goedkope diensten. Met 6000 servers in 89 verschillende landen heb je altijd toegang. Maar ook hier liggen de prijzen wat hoger en hadden de up- en downloadsnelheden beter gekund. Al maakt dat niet veel uit als de WiFi-verbinding op de campus ook niet erg snel is.