StudentNederland.nl

De beste tips tegen uitstelgedrag

uitstelgedrag tips

Inhoudsopgave

Ik gok dat iedere student er wel bekend mee is. Het constant doen van andere dingen terwijl je juist voor je studie moet blokken. Door de komst van het internet en de mobiele telefoons jaren geleden, is het studie ontwijkend gedrag iets wat steeds vaker terugkomt. De beste tips om dit uitstelgedrag te voorkomen, zet ik voor jou op een rijtje.

Wat is uitstelgedrag

De naam van het woord zegt het al. Je bent bezig met andere dingen terwijl je bezig moet zijn met je studie. Jezelf voorgenomen om 3 weken van te voren te beginnen met het blokken voor je tentamens? Nope. Je gaat ervoor zitten, maar die tentamens zijn nog 3 weken weg dus waarom niet lekker op het terras zitten met je vrienden of even een potje gamen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 70% van de studenten regelmatig last van studie ontwijkend gedrag heeft.

Studie ontwijkend gedrag is een vorm van uitstelgedrag. Vaak zie je dit ook terug in je resultaten van je tentamens. Dit eindigt altijd in onnodige stress voor deadlines, tentamens en presentaties. Het is daarom niet verkeerd om de volgende tips te gebruiken zodat je optimaal bezig kan zijn met je opleiding!

Zorg voor een goede planning

Een goede planning is key voor het ontwijken van het uitstelgedrag. Uit eigen ervaring weet ik dat vrouwen vaak beter zijn in planningen maken dan mannen. Als je overzichtelijk hebt wat je precies moet doen, deel je de taken over een periode in. Dit kan door het maken van een scriptie te verdelen in verschillende onderwerpen en daar zelf een tijdslot voor te geven. Pas op! Wees niet te streng voor jezelf door te weinig tijd per onderwerp in te delen, dus zorg dat je ruim in de planning zit.

Neem genoeg pauze

Door eindeloos in je boeken en op je computerscherm te kijken verlies je de concentratie. Het is handig om ieder uur aan studie een pauze te nemen. En een pauze staat niet gelijk aan het checken van je Instagram feed ;). Het is namelijk het beste om één kwartier pauze te nemen. Ga een stukje wandelen of probeer in ieder geval even buiten te komen om wat frisse lucht te halen (dit is ook goed voor je vierkante computer ogen).

Zet je mobiel op vliegtuigmodus

Wellicht de grootste stoorzender tijdens het studeren: je telefoon. Fun fact: er zit een vliegtuigmodus op (bijna) iedere smartphone, gebruik deze dan ook. Ik denk dat dit het meeste studie ontwijkend gedrag veroorzaakt. Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn of op een appje te reageren. Het is zelfs bewezen dat studenten die buiten het bereik van hun smartphone een tentamen maakte, beter presteerde dan de studenten die hun smartphone wel in de buurt hadden. Als je dan alsnog op je computer op je social media gaat kijken download dan Cold Turkey. Dit is een software die ervoor zorgt dat je deze social media voor een aantal uur kan uitschakelen.

Gezond tussendoortje

Een gezond bakje met noten doet wonderen. Deze bevatten lecithine, een stof die nuttig is voor de communicatie tussen de hersencellen en vormen zo het meest gezonden en onschadelijke pepmiddel. De beste voeding op de voor een ultieme concentratie bestaat uit 3 maaltijden en af en toe een tussendoortje.

Opgeruimde omgeving

Persoonlijk merk ik dat ik mijzelf beter concentreer op een opgeruimde kamer. Je hoeft natuurlijk niet iedere dag je kamer van top tot teen te poetsen, maar zorgen dat er geen rondslingerende kleren of etensresten van de week ervoor liggen, is al een goed begin. Daarom zeggen ze ook dat je gelijk je bed moet opdekken in de ochtend. Je bent de rest van de dag productiever, slaapt beter en je ervaart minder stress.

Beloon jezelf

Jezelf belonen is een goede manier om je motivatie hoog te houden. Gun jezelf een kwartiertje van de nieuwe serie die je kijkt of een halfuurtje gamen. Zo wordt je ook nog eens blij tussen het blokken door. Je moet wel oppassen dat het netflixen niet doorslaat naar bingewatchen…

Ik hoop dat deze tips jou gaan helpen om dat uitstelgedrag te doorbreken. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Heb jij nog meer tips tegen uitstelgedrag?

Lees ook
Alle merken met studenten korting op een rijtje – StudentNederland
Vijf datingapps voor studenten – StudentNederland
5 tips voor op kamers gaan! – StudentNederland

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.