StudentNederland.nl

Zijn aandelen iets voor studenten?

Geld beleggen als student-min

Inhoudsopgave

Beleggen. Tegenwoordig hoor zie je het overal voorbij komen op Instagram, Facebook, Youtube, Snapchat, Televisie en ga zo maar door. Ook komen er regelmatig reclames langs om te leren daytraden en in te investeren in aandelen. Je zou zogenaamd binnen 1 jaar “financieel onafhankelijk” zijn. In hoeverre is dit waar? Is het verstandig om te beleggen in je studententijd? Laten we voorop stellen dat ik zelf geen expert ben in beleggen en dat beleggen ook risico’s met zich mee brengt. Laten we beginnen met het uitlichten van de verschillende soorten aandelen voor studenten.

Op zoek naar een broker? Ik zit zelf bij  BUX ZERO en DEGIRO

Wat is beleggen?

In de breedste zin van het begrip is het een vorm van investering waarbij je geld vastlegt voor de langere of kortere termijn, om meer geld te verdienen. Een voorbeeld van beleggen is het kopen van een aandeel. Je koopt bijvoorbeeld een aandeel van Apple in het jaar 2012 en verkoopt het tegen een hogere óf lagere prijs.

Zelf ben ik een halfjaar geleden begonnen met beleggen. Er werd veel op het internet over gesproken en mensen in mijn omgeving waren er ook mee bezig. In eerste instantie had ik wel argwaan over het idee dat ik mijn geld zomaar zou inleggen. Toen ik mijzelf erin ben gaan verdiepen, heb ik toch de gok gewaagd.

Wat zijn aandelen?

Er zijn eindeloos veel verschillende soorten beleggingen. De meest populaire op dit moment zijn zeker aandelen. Een aandeel zijn kleine stukjes van een bedrijf. Je bent dus voor een klein deel mede eigenaar van dat bedrijf. Als een bedrijf winst maakt dan profiteer je van een dividend. En stijgt de onderliggende koers van het aandeel, dan profiteer je van de koersstijging. Daalt deze koers, dan daalt jouw aandeel ook. Als je een aandeel hebt van €200, en de koers daalt naar €180 per aandeel, maak je een verlies van €20 per aandeel.

Obligaties

Een andere vorm van beleggen is het kopen van obligaties. Dit is in principe een schuldbewijs, dat een bedrijf of overheid aan jou geeft. Je leent namelijk geld aan een overheid of onderneming. In ruil voor deze investering ontvang je als obligatiehouder een rente over dat bedrag. Deze obligaties zijn redelijk laag in risico. Maar er zijn ook andere vormen van obligaties die wel hogere risico’s met zich mee brengen. Lees hier meer over obligaties.

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn een soort van verzameling van aandelen of andere vormen van beleggingen. Als je belegt in een fonds dan beleg je niet in één bedrijf maar meerdere. Je doet een investering in duizenden bedrijven. Het is populair omdat je grote bedragen hoeft in te leggen. Het risico is meer gespreid dan andere soorten aandelen. Wanneer in een beleggingsfonds 1 bedrijf volledig afzakt, vangen de andere bedrijven het ‘verlies’ op. Meer over beleggingsfondsen kan je hier vinden.

Er zijn ook nog turbo’s en futures. Ik raad je aan dat zelf door te nemen. Deze vormen kunnen gebruikt worden voor de lange en korte termijn.

Hoe doe ik het?

Zoals eerder vermeld ben ik 2020 begonnen met beleggen. Voor mij heeft het geholpen om een duidelijk plan te hebben. Stort je in één keer al je spaargeld of leg je iedere maand €100 in? Ik vond het van belang dat ik niet ineens al mijn geld zou inleggen in een handel waar ik nog totaal geen verstand van had. Ik ben begonnen met €300. Na de eerste maand stortte ik iedere maand €100 erbij.

Het is leuk om snel geld te verdienen maar de meeste dromen zijn bedrog. Voor mij is het belangrijk om naar de lange termijn te kijken. Ik wil graag iedere maand een bepaald rendement hebben.

Ik ben begonnen met ETF, exchange-traded fund, ook wel een indextracker. Dit is een passief beheerd beleggingsfonds. Het is dus een mandje met duizenden bedrijven. Je hebt verschillende soorten ETF’s zoals: videogamging, health en kleren. Het risico is hier minder dan andere vormen van aandelen en ik wil graag die lange termijn voordelen behalen. Ik probeer mijn geld zoveel mogelijk te verspreiden over verschillende ETF’s, om het risico ook te verspreiden.

Hoe kan jij het doen?

Er zijn verschillende platformen waarin je gemakkelijk kleine bedragen kan investeren. Daarbij krijg je ook de benodigde (gratis) hulp wanneer je er niet helemaal uitkomt. Het ideale platform om te beginnen met beleggen is BUX ZERO. Dit is een gratis app waarbij je ook totaal gratis kan aanmelden. Je ontvangt vaak na de aanmelding al gratis aandelen van een bedrijf om op gang te komen. Zo oefen je gelijk al met geld dat niet van jou is. Ideaal! Zelf ben ik ook actief bezig met BUX ZERO en heb ik over de afgelopen tijd al flink kunnen plussen. Binnen no-time heb je jouw account geopend. Meld je aan via  deze link.

Tips voor beleggen

Hieronder een helder overzicht met dingen waar je rekening moet houden als je als student voor aandelen gaat.

Houdt geld achter de hand: Zorg ervoor dat je een noodpotje hebt. Als je geld gaat investeren in beleggen, zorg er dan voor dat je dat geld kan missen. Je wilt het geld immers langer laten staan. Als je wasmachine, fiets of auto kapot gaat moet je dat kunnen opvangen met geld.

Long-term: Investeren in beleggingen wordt pas echt winstgevend op de lange termijn. Dus je moet niet verwachten dat op de korte termijn veel winst gaat maken. Laat je investering dus een ruime tijd staan voordat je het weer gaat verkopen.

FOMO: Fear Of Missing Out. Zorg ervoor dat je je eigen research doet en niet klakkeloos de eerste te beste persoon gaat volgen in zijn advies. Vaak weten ze wel waar ze over praten maar hebben ze zelf ook een commercieel voordeel als jij gaat beleggen. Het kan zijn dat je denkt dat je een mega deal mist, maar dat pakt ook wel eens verkeerd uit.

Discipline: Zorg dat je je aan je gemaakte plan houdt. Wanneer het niet goed gaat met je aandelen zorg dat je ze laat staan. Emoties spelen vaak een grote rol in zulke beslissingen dus zorg dat je deze uitzet. Kijk anders eens deze video: Studenten Duitenberg beleggen met wiskundige benadering – #Beursspel – YouTube

Conclusie

Zijn aandelen iets voor studenten? Het is best mogelijk om te investeren tijdens je studie. Je hebt op het moment nog veel tijd en financieel meer ruimte om te investeren. De juiste mindset en discipline zijn key. Zorg dat je emoties geen rol gaan spelen in je handelingen. Als je wilt beginnen met beleggen zijn BUX ZERO en DEGIRO de brokers die ik zou aanraden. Overzichtelijk en makkelijk te begrijpen als beginner.

Lees ook
Geld verdienen als student | 6 bijbanen – StudentNederland
Investeren in crypto als student – StudentNederland
Studielening van €52.800 aflossen bij DUO – StudentNederland

 

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.