StudentNederland.nl

Als student recht op huurtoeslag?

huurtoeslag als student

Inhoudsopgave

Je bent klaar voor de volgende stap: je gaat op kamers! Het vinden van een mooie, betaalbare kamer is lastig. Stel je hebt een kamer gevonden, heb je dan als student recht op huurtoeslag? Met huurtoeslag zouden jouw kosten per maand minder worden. Wat is huurtoeslag en wanneer heb je recht op huurtoeslag? Lees dan snel dit artikel!

Wat is huurtoeslag?

Laten we beginnen bij het begin: wat is huurtoeslag eigenlijk? Huurtoeslag is een tegemoetkoming van de Nederlandse overheid voor de huurkosten van huurders. Het is gebaseerd op het inkomen van de desbetreffende persoon. Mede daarom gaat de belastingdienst hier over. Er zijn veel verschillende regeltjes voor het aanvragen van huurtoeslag. Daarom is het voor veel studenten onduidelijk of ze hier wel of niet voor in aanmerking komen. De algemene voorwaarden zijn als volgt:

 • Je moet ouder zijn dan 18 jaar
 • Je bent Nederlander of je heb een geldige verblijfsvergunning
 • Je huurt in Nederland en je staat bij je gemeente ingeschreven op het huidige woonadres
 • Je huurt een zelfstandige woonruimte. Dit houdt in: eigen deur, toilet en keuken. Hiervoor heb je ook een huurcontract
 • Je betaalt (maandelijks) huur en dat kan je aantonen
 • Je inkomen en vermogen zijn niet te hoog
 • Je huurbedrag is niet te hoog

Huurtoeslag voor studenten

Als student wil je natuurlijk lekker gaan wonen waar je wilt en het beste van je studententijd maken. Als je kans maakt op huurtoeslag, moet je al een aantal punten van hierboven kunnen wegstrepen. Het type woonruimte is meestal de beslissende factor voor studenten. Je moet namelijk een zelfstandige woonruimte hebben. Je hebt dus een deur die je op slot kan doen zonder dat andere toegang tot deze ruimte hebben. En daarbij moet de woonruimte een: woon-/slaapkamer, keuken met aanrecht, aan- en afvoer van water en aansluiting voor kooktoestel en een toilet met waterspoeling bevatten. In de echte studentenhuizen is hier vaak geen sprake van.

In veel steden heb je ook nog eens een groot woningtekort. Huren in de echte studentensteden wordt steeds moeilijker. Als student moet je geluk hebben om via connecties een woonruimte te fixen. Een studio valt wél onder onzelfstandige woonruimte, dus perfect voor huurtoeslag. Of niet? Er zijn nog meer vereisten voor studenten die een onzelfstandige woonruimte hebben bemachtigd.

Geen zelfstandige woonruimte? Soms kan je dus wel huurtoeslag aanvragen

Er zijn dus uitzonderingen op het recht van huurtoeslag als je een onzelfstandige woonruimte huurt. Je woont in een studentencomplex. Je kunt huurtoeslag aanvragen als je woning voor 1 juli 1997 is aangewezen voor huurtoeslag. Dit kan je bij de verhuurder navragen.

Inkomensgrens voor studenten in 2021 voor huurtoeslag

Het goede nieuws voor studenten is dat er geen inkomensgrens is voor huurtoeslag. Vanaf afgelopen 1 januari 2020 zijn er geen inkomensgrenzen meer op huurtoeslag. Er is nu sprake van een eigen bijdrage oftewel basishuur voor de student. Deze is weer afhankelijk van je inkomen. Logischerwijs: hoog inkomen, hogere basishuur. De overheid stelt elk jaar een minimum basishuur vast voor huurtoeslaggerechtigden met een minimuminkomen. Het minimum ligt rond de  € 233,99 in 2021. Kijk voor meer informatie over het minimum basishuur op deze website of bij de belastingdienst.

Er geldt een vermogensgrens. In 2021 is er een vermogensgrens van € 31.340. Als je een partner hebt, mag je samen € 62.680 bezitten.

Maximum huurtoeslag

De huurtoeslag heeft twee maximale huurgrenzen: een algemene en een lagere voor jongeren onder de 23 jaar. De huurprijs bestaat uit de huur plus:

 • Schoonmaakkosten
 • Energiekosten
 • Servicekosten
 • Overige huurkosten

Het maximum huurtoeslag voor 2021 is € 752,33. Bereken voor hoeveel euro jij huurtoeslag kan ontvangen!

Conclusie

Het aanvragen van huurtoeslag is als student niet erg makkelijk. Een onzelfstandige woonruimte vinden is lastig als student. Er zijn wel wat uitzonderingen op het aanvragen van huurtoeslag. Als je nog meer wilt weten van huurtoeslag raad ik je aan de website van de belastingdienst door te spitten.

Kom jij niet in aanmerking voor huurtoeslag? Lees dan eens Zes bijbanen voor studenten. Wil je juist je bespaarde geld investeren in beleggingen en wil je hier meer over weten? Lees dan beleggen als student is dat verstandig?

 

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.