StudentNederland.nl

5 tips voor op kamers gaan!

tips voor op kamers gaan

Inhoudsopgave

Ze zeggen wel eens dat je studententijd de mooiste tijd van je leven is! Mede daarom gaan veel studenten al eerder het huis uit. Ze zijn hun ouders zat of hebben juist wat meer behoefte aan vrijheid en het ontmoeten van nieuwe mensen. Vaak is op kamers gaan even wennen, maar dat is logisch want wie kookt er, wast en strijkt nu je kleren? In deze blog komen 5 tips die je moet weten voor je op kamers gaat in 2021.

Bepaal naar wat je op zoek bent

Er zijn veel verschillende soorten studentenhuizen. Je weet natuurlijk nooit van te voren wat het beste bij je past. Tegenwoordig is het een stuk moeilijker om aan een kamer te komen.  Het kan zijn dat je het liefste in een studentenhuis wilt wonen die is aangesloten bij een studentenvereniging. Vaak is het dan wel de bedoeling dat jijzelf ook lid word van deze vereniging, maar niet altijd. Meestal bestaan deze huizen uit 10+ studenten en zijn de woningen super groot. Voor studenten die nog niet bekend zijn in een bepaalde stad is dit een mooie uitkomst.

Je hebt ook studentenhuizen die bijvoorbeeld minder hecht zijn en  iedereen meer zijn eigen ding doet. Studio’s zijn voor de studenten die erg gesteld zijn op hun privacy. Maar je hebt ook studio’s in een studentencomplex. Kortom er zijn genoeg soorten woningen. Bekijk Kamerplant.nl om te kijken wat bij jou past.

Reken alvast uit hoeveel geld je kwijt bent

Op kamers gaan heeft zoals bekend wel een prijskaartje. Op het moment zit ik zelf in een studentenkamer van 14m2 voor €464,25 inclusief g/w/l, internet en tv. De prijs is afhankelijk van het soort woning dat je huurt en in welke omgeving je dat huurt. In Amsterdam zijn de kamers vaker duurder en een stuk kleiner. Sommigen studenten komen in aanmerking voor huurtoeslag.

Je hebt natuurlijk ook vaste lasten zoals: eten, drinken, kleren, zorgverzekering, mobiele telefoon, alcohol en feestjes. Het is vaak onvermijdelijk om bij DUO geld te gaan lenen of je moet het geluk hebben dat je ouders een steentje bij willen/kunnen dragen. Ook al leen je geld tegen 0% rente, je moet het later terug betalen. Persoonlijk ben ik hier de eerste twee jaar slordig mee omgegaan onder het mom van “Maximaal lenen = maximaal leven”.  Het is handig om van te voren uit te rekenen hoeveel je ongeveer kwijt per maand, zodat je nooit onnodig geld gaat lenen.

Verander je adresgegevens

En dan bedoel ik ook echt OVERAL. Als je uit huis gaat is het handig om gelijk overal je adreswijziging door te geven. Zo is het bij mij al eens gebeurd dat er een factuur via de post naar mijn oude adres gestuurd werd. Deze heb ik 2 jaar lang niet binnen geopend, waardoor ik een flinke aanmaning via de mail gekregen had… Dus wijzig je adres bij Digid, huisarts, ziekenhuis, mobiele provider, voetbalclub etc.

Heb geduld

Zoals eerder al gezegd is het vinden van een kamer anno 2021 erg lastig. Door het enorme huizentekort in bijna iedere gemeente wordt het lastig gemaakt iets leuks te vinden. Als je op zoek bent naar een specifieke kamer dan kan het geen kwaad de lat niet te hoog te leggen. De beste manier om naar kamer op zoek te gaan is via Facebook groepen in desbetreffende stad of via  vrienden/kennissen. Knal gewoon een berichtje op het internet zodat iedereen weet dat je op zoek bent. In eerste instantie wilde ik heel graag op kamers met 2 vrienden van mij. Na 1 jaar zoeken hebben we besloten apart op zoek te gaan omdat we niks gevonden kregen. Vaak wordt er ook een vereisten gesteld van een bepaald inkomen in de maand om zoiets te huren. Ik ben zelf nog 6 maanden verder gaan zoeken voordat ik ergens terecht kon….

Geniet van je studententijd

De studententijd is een van de onbezorgdste tijden in je leven. Je hebt veel vrije tijd ten opzichte van iemand die al 40+ uur in de week aan het werk is. Het zou dus zonde zijn als je niets onderneemt met je huisgenoten of leuke feesten organiseert. Natuurlijk moet er voldoende tijd overblijven om te studeren maar probeer de juiste balans te vinden.

Huurtoeslag?!

Misschien heb jij wel recht op huurtoeslag? Vanuit de overheid is bepaald dat sommige studenten in aanmerking komen voor huurtoeslag. Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag is voor iedereen anders. Gelukkig heb ik al eens een artikel over huurtoeslag geschreven: Als student recht op huurtoeslag? – StudentNederland.

Ik hoop dat deze tips jouw helpen voor het op kamers gaan. Het is de allerleukste tijd van je leven. Onthoudt dat!

Lees ook
Vijf datingapps voor studenten – StudentNederland
Hoe kan je een studie kiezen die het beste bij je past? – StudentNederland

Over mij

Hallo! Mijn naam is Joppe.

Op mijn website leer jij alles over jouw (toekomstige) studententijd. 

Tijdens mijn opleiding (Commceriële Economie), ben ik bezig geweest op het gebied van online marketing. Daarbij had ik grote bewondering voor affiliate marketing. 

Op deze website wil ik jou, alles meegeven om het beste uit jouw studententijd te halen.